Werkgroep Zwarte Arend nog steeds voortvarend actief
Het is alweer een tijdje terug dat u van ons een update heeft gekregen over de werkzaamheden van de werkgroep Zwarte Arend. Dat wil uiteraard niet zeggen dat er geen ontwikkelingen zijn. In dit bericht zullen wij u op de hoogte brengen van de werkzaamheden die plaats hebben gevonden in de afgelopen maanden.
In de vorige nieuwsbrief heeft u kunnen lezen wat de visie en het doel zijn van de werkgroep Zwarte Arend. Kort samengevat wil de werkgroep een stichting oprichten die het pand aankoopt, verbouwt en beheert. Exploitatie van het gebouw als sociaal dorpscafé voor bewoners en bezoekers van Peazens-Moddergat zal de stichting uitbesteden aan een pachter. Verder hebben we aangegeven dat we bezig waren met onderzoek naar de financiële haalbaarheid van het project. Uit diverse doorrekeningen en adviezen van externe bureaus als Doarp en Bedriuw en Ynbusiness werd duidelijk dat succes van het project zeker mogelijk is, mits de financieringsbehoefte zo laag mogelijk wordt gehouden. De werkgroep zal daarom maximaal inzetten op de steun van de gemeente, fondsen en subsidies en wellicht op een bijdrage van de lokale gemeenschap. Inmiddels is er een financiële commissie binnen de werkgroep actief die zich oriënteert op de diverse mogelijkheden. Ook staat de werkgroep in voortdurend contact met gemeente Noardeast-Fryslân, omdat haar steun een cruciale factor is voor het succes van de onderneming.
Na de laatste update is de werkgroep begonnen met het schrijven van een projectplan. In dit projectplan worden de geschiedenis en het belang van de Zwarte Arend voor Peazens-Moddergat beschreven. Bovendien worden hier de visie, doelstellingen, aanpak, vorm en het financiële plaatje van het project helder samengevat. Het projectplan nadert zijn definitieve vorm en zal in de komende maanden worden afgeschreven.
Tegelijkertijd met het schrijven van het projectplan is de werkgroep ook steeds bezig geweest met het in contact komen met externe partijen die ons kunnen adviseren en ondersteunen. Zo is het Dokkumer Architectenkantoor Adema bereid gevonden om een aantal verbouwplannen voor ons te tekenen en door te rekenen. Notaris Hellema zal de werkgroep voorzien van juridisch advies met betrekking tot het oprichten van een stichting en de kansen en beperkingen van ons plan. Dit alles wordt gedaan vanuit maatschappelijke betrokkenheid en affiniteit met het project.
Als laatste moet nog gezegd worden dat de werkgroep zich gesteund voelt door het Dorpsbelang en dat we met elkaar in gesprek zijn om te zien op welke fronten we elkaar kunnen helpen. Voor kans van slagen van het project is het zeer belangrijk dat het Dorpsbelang, maar ook het dorp zelf, achter de ideeën blijft staan. De werkgroep heeft er alle vertrouwen in dat het project dan succesvol kan zijn!